FAQ

Wordt Ysselzeep van biologische grondstoffen gemaakt?  
Daar wordt naartoe gewerkt. Het grootste deel (ongeveer 95%) van de grondstoffen is biologisch en/of food grade als het een eetbaar ingrediënt is.  Hieronder de lijst van ingrediënten die gebruikt worden.
* biologisch  ^ food grade   
cacaoboter * ^      kokosolie * ^      castorolie*        olijfolie * ^
druivenpitolie ^    walnootolie *^   karité/sheaboter *^   zonnebloemolie * ^

Is Ysselzeep natuurlijk?

Ja, Ysselzeep wordt gemaakt van food grade oliën en bevat geen kunstmatige ingrediënten zoals sulfaten, schuimmiddelen, felle kleurstoffen of synthetische parfums.  Hierdoor heeft Ysselzeep geen felle kleuren of sterke geuren. 

Is alle natuurlijke zeep hetzelfde? Ik heb een natuurlijke zeep gezien met mooie, felle kleuren.

Nee, sommige “natuurlijke” zepen bevatten toch kunstmatige toevoegingen.  Hierbij wordt geclaimd dat ze natuurlijk zijn, omdat ze een plantaardige basis hebben.  Door het productieproces worden ze echter toch onnatuurlijk.  Deze ingrediënten zijn vaak agressieve reinigers, schuimmiddelen en geur- en kleurstoffen.  Voorbeelden van plantaardige kunstmatige toevoegingen zijn Pentasodium Pentetate, Tetrasodium Etidronate, Sodium Stearate, Sodium Coco-Sulfate, Cocamidepropyl Betaïne, Decyl Glucoside. Ysselzeep gebruikt deze ingrediënten niet!

Is Ysselzeep vrij van palmolie?
Ja, op dit moment wel.  De consumptie van palmolie is verantwoordelijk voor het verwoesten van het regenwoud in meerdere landen.  Maar aan de andere kant is palmolie winnen effectiever dan het winnen van bijvoorbeeld kokosolie.  Dus het is niet totaal uit te sluiten dat er in de toekomst palmolie in Ysselzeep wordt gebruikt.  Dit zal alleen gebeuren als de palmolie dan komt van een betrouwbare bron die duurzaam is en gegarandeerd ontbossingsvrij is. 

Kan ik Ysselzeep gebruiken voor mijn gezicht?
Ja, Ysselzeep kan veilig gebruikt worden op het gezicht. Het is wel verstandig de ogen te vermijden. 

Ik ben allergisch voor een van de ingrediënten in de zeep.  Kan ik dan een ander soort zeep zonder dit ingrediënt gebruiken?
Na elke batch wordt alles grondig gewassen en gedesinfecteerd.  Toch kunnen er nog sporen van dit ingrediënt achterblijven.  Voor jouw veiligheid is het dan af te raden om Ysselzeep te gebruiken.

De papieren verpakking van mijn zeezout zeep is vanzelf nat geworden?  Kan dat?
Zout kan water uit de lucht halen.  Het is extra belangrijk om deze zeep op een droge plek op te bergen.  Niet schrikken als de papieren verpakking toch nat wordt.  De zeep is nog steeds helemaal goed en veilig om te gebruiken.

Een kant van mijn zeep is wit.  Wat is dat?
Soms ontstaat een witte laag op de zeep tijdens het verzepingsproces.  Dit heeft helemaal geen effect op het gebruik of de veiligheid van de zeep.

Er blijft soms een laagje achter in de badkuip.  Wat is dat?

Vaak worden aan zeep kunstmatige toevoegingen gedaan waarmee alles gemakkelijker weg te spoelen is, uit je haar zowel als uit de badkuip.  Ysselzeep gebruikt deze toevoegingen niet, waardoor er soms een laagje op de badkuip kan blijven liggen.  De hardheid van het water speelt hier ook mee.  Het is dan iets meer moeite doen om het uit de badkuip weg te spoelen, maar het is wel lekker natuurlijk!   

Waarom wordt Ysselzeep verkocht met een gewicht van ongeveer 100g versgewicht? Wat betekent versgewicht?

Ysselzeep wordt met de hand gemaakt en gesneden.  Elk stuk is iets anders van vorm, kleur en ook gewicht.  Het versgewicht van grote stukken is bijna altijd boven de 100 g.  Het versgewicht van kleine stukken is bijna altijd boven de 45 g.
Versgewicht is het gewicht van de reep als die net gesneden is.  Het rijpen van de zeep duurt een maand. Tijdens het rijpen verdampt er water uit de zeep en wordt deze ongeveer 10% lichter van gewicht.  

Voldoet Ysselzeep aan de EU richtlijnen?
Ja. Ysselzeep wordt geproduceerd conform de EU richtlijnen met Good Manufacturing Practice (GMP) en door een laboratorium goedgekeurd voor veiligheid en toxicologie.  

Welke goede doelen worden ondersteund?
Sea Shepherd - de enige organisatie met haar eigen vloot schepen om te vechten tegen illegale stroperij en bevissing. 
Voedselbank Zutphen - een organisatie die mensen helpt die het nodig hebben.