FAQ


Wordt Ysselzeep van biologische grondstoffen gemaakt?  
Daar wordt naartoe gewerkt. Het grootste deel (ongeveer 95%) van de grondstoffen is biologisch en/of food grade als het een eetbaar ingrediënt is.  Hieronder de lijst van ingrediënten die gebruikt worden.
* biologisch  ^ food grade   
cacaoboter * ^      kokosolie * ^      castorolie*        olijfolie * ^    druivenpitolie ^  walnootolie ^   karité *          zonnebloemolie * ^

Is Ysselzeep vrij van palmolie?
Ja, op dit moment wel.  De consumptie van palmolie is verantwoordelijk voor het verwoesten van het regenwoud in meerdere landen.  Maar aan de andere kant is palmolie winnen effectiever dan het winnen van bijvoorbeeld kokosolie.  Dus het is niet totaal uit te sluiten dat er in de toekomst palmolie in Ysselzeep wordt gebruikt.  Dit zal alleen gebeuren als de palmolie dan komt van een betrouwbare bron die duurzaam is en gegarandeerd ontbossingsvrij is. 

Kan ik Ysselzeep gebruiken voor mijn gezicht?
Ja, Ysselzeep kan veilig gebruikt worden op het gezicht. Het is wel verstandig de ogen te vermijden.

Kan ik Ysselzeep gebuiken voor mijn haar?
Dit is afhankelijk van je haar.  Veel mensen vinden het fijn om hun haar te wassen met Ysselzeep.  Je kunt je haar dan naspoelen met een oplossing van appelazijn en water (of evt. muntthee).  

Ik ben allergisch voor een van de ingrediënten in de zeep.  Kan ik dan een ander soort zeep zonder dit ingrediënt gebruiken?
Na elke batch wordt alles grondig gewassen en gedesinfecteerd.  Toch kunnen er nog sporen van dit ingrediënt achterblijven.  Voor jouw veiligheid is het dan af te raden om Ysselzeep te gebruiken.

Een kant van mijn zeep is wit.  Wat is dat?
Soms ontstaat een witte laag op de zeep tijdens het verzepingsproces.  Dit heeft helemaal geen effect op het gebruik of de veiligheid van de zeep.   

Er staat dat de zeep plastic vrij is maar er zit plakband op de verpakking?
Dit stuk plakband is geen normaal plastic.  Het is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen en is composteerbaar.

Waarom wordt Ysselzeep verkocht met een gewicht van ongeveer 100g versgewicht? Wat betekent versgewicht?
Ysselzeep wordt met de hand gemaakt en gesneden.  Elk stuk is iets anders van vorm, kleur en ook gewicht.  Het versgewicht van grote stukken is bijna altijd boven de 100 g maar nooit minder dan 95 g.  Het versgewicht van kleine stukken is bijna altijd boven de 45 g maar nooit minder dan 42 g.
Versgewicht is het gewicht van de reep als die net gesneden is.  Het rijpen van de zeep duurt een maand. Tijdens het rijpen verdampt het water uit de zeep en wordt deze ongeveer 10% lichter van gewicht.  

Voldoet Ysselzeep aan de EU richtlijnen?
Ja. Ysselzeep wordt geproduceerd conform de EU richtlijnen met Good Manufacturing Practice (GMP) en in een laboratorium getest voor veiligheid en toxicologie.  

Welke goede doelen worden ondersteund?
Sea Shepherd - de enige organisatie met haar eigen vloot schepen om te vechten tegen illegale stroperij en bevissing. 
Voedselbank Zutphen - een organisatie die mensen helpt die het nodig hebben.