Over ons

Een korte geschiedenis van zeep

Vroeger gebruikte iedereen echte zeep.  Over heel de wereld werd door de millennia heen zeep met de hand gemaakt.  Beschikbare vetten en oliën werden verzeept met loog, gewonnen door houtas in water te koken.  In de loop der jaren werden de technieken verbeterd en de ingrediënten verfijnd maar het principe van het verzepen bleef hetzelfde. Tot de opkomst van detergent.  

Tijdens de Tweede Wereldoorlog begon de massaproductie van detergent, een kunstmatig wasmiddel. Detergent was gemakkelijk en goedkoop om te produceren en heel effectief, waardoor het de wereld razendsnel overnam.

 

 

water

Helaas is het te effectief: het haalt niet alleen vuil van onze huid af, maar ook alle oliën die ons lichaam produceert om onze huid te beschermen. Bovendien levert het schade aan het milieu op, vooral in watersystemen. De meeste zogenaamde zeep van tegenwoordig is eigenlijk detergent.

 

Gelukkig zijn we bezig om terug te gaan naar zachtere en meer natuurlijke producten voor het verzorgen van ons lichaam. Naar echte zeep die vuil afwast maar de natuurlijke noodzakelijke oliën op de huid laat zitten.  Zo blijft de huid gezonder en zachter.

 

 

Ysselzeep

Ysselzeep wordt gemaakt met de hand in een atelier in Zutphen, Gelderland.  Het wordt in kleine batches gemaakt met gebruik van het oeroude recept van oliën en loog.  De oliën worden tijdens het proces nooit te heet gemaakt, waardoor de goede eigenschappen behouden blijven in de zeep. 

  

Ysselzeep is vrij van kunstmatige geuren en kleuren.  De zeep wordt gekleurd door middel van planten en kruiden.  Etherische oliën worden gebruikt om de zeep een heerlijke geur te geven.

  

 

plant

Ysselzeep is vrij van kleipoeder.  Vaak worden o.a. bentoniet, groene klei, mica en kaolien gebruikt in zeep.  Deze kleipoeders zijn uit de aarde gedolven en het is zonde om ze eenmalig te gebruiken en dan weg te spoelen. Daarom wordt bij Ysselzeep gekozen voor hernieuwbare grondstoffen.

  

Ysselzeep is vrij van dierlijke producten en is natuurlijk niet op dieren getest.