Shampoo FAQ

Hoe gebruik je een shampoo bar?

Sommige mensen vinden het fijn om de bar direct op het haar te wrijven en daarna de zeep in te masseren van de hoofdhuid tot de puntjes. Anderen wrijven de bar eerst tussen natte handen.  Het is heel belangrijk om de zeep volledig uit te spoelen.  Masseer je haar en hoofdhuid terwijl je de zeep uitspoelt.  Uitspoelen kan langer duren dan bij een vloeibare shampoo of bij een shampoo bar die sulfaten bevat. 

Moet je een conditioner gebruiken?

Een vloeibare shampoo of shampoo bar met sulfaten bevat relatief agressieve reinigers.  Alle natuurlijke oliën worden daarmee ook weggespoeld waardoor een conditioner nodig is om je haar weer “in te vetten”.  Een shampoo bar van Ysselzeep bevat geen sulfaten.  Het voordeel hiervan is dat net genoeg van je lichaamseigen oliën op je haar blijven zitten waardoor een conditioner vaak niet nodig is.  

Hoe werkt het dan met een appelazijn naspoeling? 

Hoewel een conditioner vaak niet nodig is, vinden veel mensen het fijn om het haar na te spoelen met een mengsel van appelazijn en water of evt. muntthee.  De verhouding van zo’n mengsel is 1 deel appelazijn op 4 delen water/thee.  Spoel de shampoo goed uit.  Doe daarna het appelzijn mengsel op je haar en hoofdhuid, masseer het in met je vingers, laat het een minuutje zitten en spoel het daarna goed uit.  Tip : je kunt gemakkelijk een sausfles van tevoren op vullen met de appelazijn naspoeling en het in de douche laten staan. 

Hoe vaak gebruik ik een shampoo bar?

Dat hangt van jou en je haar af, maar in het algemeen is het beter om je haar niet elke dag te wassen.  Vaak is een keer in de 3 tot 7 dagen genoeg. 

Mijn haar voelt anders dan bij een vloeibare shampoo of shampoo bar met sulfaten?

Je lichaam is gewend extra oliën aan te maken om te compenseren voor de wasbeurt met relatief agressieve reinigers.  Schakel je over op Ysselzeep, dan worden er minder oliën weggewassen.  Ook zal je lichaam nog een tijd door blijven gaan met extra oliën produceren.  De eerste tijd kan je haar dan zwaarder of stugger voelen.  Probeer de appelazijn naspoeling te gebruiken.

Hoe lang duurt het voordat mijn haar went aan een natuurlijke shampoo bar?

Voor iedereen is het anders.  Bij sommige mensen kan de overgang twee maanden duren, bij anderen een paar weken.  

Zijn alle shampoo bars hetzelfde?

Nee.  Sommige shampoo bars bevatten sulfaten en zijn dus hetzelfde als normale shampoo maar dan zonder water en plastic fles.  Zelfs als het woord ‘’natuurlijk’’ op de verpakking staat, is dat geen garantie dat het product vrij is van sulfaten of ander kunstmatige toevoegingen.  Bij deze producten betekent “natuurlijk” plantaardig, maar als een product geen dierlijke ingrediënten bevat, hoeft het nog niet te betekenen dat het echt natuurlijk is.  

Een shampoo bar van Ysselzeep is gemaakt van food grade oliën en bevat geen kunstmatige ingrediënten zoals sulfaten, schuimmiddelen, felle kleurstoffen of synthetische parfums.  Hierdoor heeft Ysselzeep geen felle kleuren of sterke geuren. 

Na een paar maanden voelt mijn haar nog steeds niet zoals ik het wil?

Helaas is een natuurlijke shampoo bar niet voor iedereen.  Als het na een paar maanden nog steeds niet naar wens gaat, dan past Ysselzeep shampoo misschien niet bij je haar.  Je shampoo bar kan je dan gelukkig nog steeds als normale zeep voor je huid gebruiken.  

Iedere zeepmaker heeft een eigen recept.  Als een Ysselzeep shampoo bar niet helemaal prettig voelt, dan kan je mogelijk nog een natuurlijke shampoo bar van een andere zeepzieder uitproberen.